Sestavine

Zakaj bio?

Vsi naši ekološki izdelki so narejeni izključno iz ekološko pridelanih in predelanih sestavin. V proizvodnem procesu uporabljamo le najboljše sestavine.

Za izdelavo ekoloških testenin uporabljamo ekološki zdrob durum pšenice, ekološko pirino, ekološko polnozrnato pirino moko, ekološko kamutovo moko, ekološko kamutovo polnozrnato moka, ekološko ajdovo moko in pšenično polnozrnato moko in vodo.

Ekološki keksi so proizvedeni iz različnih ekoloških mok (eko pirina, eko pirina polnozrnata, eko pšenična polnozrnata, eko kamutova), ekološkega palminega masla, ekološkega trsnega sladkorja, ekološkega medu in še nekaterih drugih sestavin.

Bio ali ekološko?

Pomen besede je enak. Nekatere države Evropske unije uporabljajo izraz bio spet druge pa izraz ekološko. Kdor ponuja ekološke izdelke in s tem uporablja znak eko, mora biti vključen v kontrolo eni izmed organizacij, ki se ukvarja z kontrolo nadzora ponudnikov ekološke hrane. Po mednarodnih standardih lahko znak eko uporabimo le za izdelek, ki vsebuje 95% ekoloških sestavin.

Pri klasični proizvodnji najdemo v živilskih artiklih izdelke, ki vsebujejo kup E-jev, od barvil, do ojačevalcev okusa. Pri ekološki hrani pa vseh teh dodatkov ni, so samo naravni okusi, ki jih najdemo v sestavinah, zato so ekološki izdelki bolj zdravi. In kar je najbolj pomembno, ekološki izdelki ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov

Bio durum pšenica

Durum pšenica (Turgidum var. durum) je vrsta pšenice iz rodu Triticum. Iz nje v procesu mletja pridobimo durum zdrob, iz katerega izdelujemo testenine. V primerjavi z običajno pšenico vsebuje zrno pšenice Durum večji delež beljakovin.

Durum testenine so na osnovi sodobnih strokovnih spoznanj pripravljene iz mešanice najbolj kakovostnih zdrobov trdih pšenic Durum. Durum zdrob zmešamo z vodo, dobljeno testo iztisnemo skozi različne modele in dobimo durum testenine različnih oblik, ki v procesu sušenja postanejo take kot jih poznamo. Pri kuhanju se durum testenine zagotovo ne razkuhajo ampak ohranijo obliko in gibko čvrstost, ter odličen okus in lepo rumeno barvo.

Bio Pirina moka in njene prednosti
Pira se bolje topi v vodi in je lažje prebavljiva kot pšenična moka. Ni brez glutena, uživajo pa jo lahko ljudje, ki so zgolj nekoliko preobčutljivi na pšenico. Tudi če nimate težav z uživanjem pšenične moke, je pirina moka odlična za prehrano, saj z njeno uporabo zaužijete širši spekter hranil. Pirina moka ima več beljakovin in manj kalorij kot pšenična moka. Je dober vir vitamina B2, mangana, niacina, bakra, fosforja in vlaknin.
Pira ima v primerjavi s pšenico precej tršo lupino, zato med mletjem ostane v njej več hranil, pa tudi okus se bolje ohrani.